De advocaat anno 2017

De advocaat anno 2017

Een kruising tussen een pitbull en een poedel óf een flexibele sparring partner?

“Een diepzwarte toga, indrukwekkende lange brieven met veel onbegrijpelijke termen, een licht arrogante academische zelfingenomenheid en daarnaast zeer welbespraakt. Een man of vrouw die met ingenieuze uiteenzettingen over het recht en soms ook op ietwat listige wijze de wereld overtuigd van uw gelijk. Een combinatie van een pitbull en een poedel. “

Dit is het beeld dat bij velen waarschijnlijk bovenkomt bij het horen van het woord “advocaat” (tenzij u natuurlijk meteen denkt aan dat mierzoete gele drankje).

Een redelijk denkend academisch opgeleide professional. Iemand die op met gebruikmaking van zijn/haar specifieke (juridische) kennis en met behulp van een breed scala aan sociale vaardigheden cliënten pro-actief bijstaat. Pas tevreden als er niet alleen een antwoord op uw vraag is maar er ook een voor u toekomstbestendige oplossing bereikt is.”

Dat is het beeld dat veel advocaten van zichzelf hebben. Het zal u opvallen dat er een redelijke discrepantie tussen beide beelden bestaat. 

Traditioneel:  Juridische procedures en optreden in conflicten

Het eerste beeld komt voort uit de klassieke en bij het brede publiek bekende rol van de advocaat: De bijstand in geschillen. Als partijen er niet meer uit komen schakelen ze een advocaat in. Deze advocaat schrijft boze brieven en als dat niet helpt wordt er geprocedeerd. Uw advocaat bepleit daar uw zaak en als er vonnis gewezen wordt, legt hij uit wat eigenlijk in dat vaak moeilijk leesbare stuk staat.

Klopt dit beeld? Ja, dat klopt. Met dien verstande dat dit nog maar een klein deel van onze huidige praktijk betreft.

Ons werk anno 2017 : Ontzorgen  

De primaire rol van advocaat anno is het ontzorgen van onze klant. En dat gaat verder dan procederen of een pittige brief schrijven aan een wederpartij. Ontzorgen is het op de meest efficiënte manier er voor zorgen dat ondernemers zich met hun product of dienst bezig kunnen houden.

Corporate governance, privacy compliance, Europese richtlijnen?
Uw advocaat weet waar u zich mee bezig houdt en welke regels er op u van toepassing zijn. Samen met u zorgt hij ervoor dat uw onderneming  voldoet en blijft voldoen aan de vele regels.

Geschillen?
Uw advocaat zoekt naar de meest praktische oplossing. En daarbij wordt gekeken naar alle opties: schikken, meditation, procederen, maar soms ook gewoon het verlies nemen. Het gaat er om dat er een bedrijfseconomisch verantwoorde keuze gemaakt wordt. En soms is (uiteindelijk) gelijk krijgen  een (te) kostbare en bedrijfseconomische onverantwoord pad. Ook dat moet een advocaat u voor durven te houden.

Samenwerkingsverbanden, overnames, fusies?

Om een dergelijk proces tot een goed einde te brengen heeft u weinig aan alleen maar juridisch goede teksten waarbij uw advocaat samen met de advocaat van de wederpartij alle woorden op een goudschaal weeg. Er moet gewoon een goede en werkbare deal komen waarbij ook de toekomstige relatie en de haalbaarheid van de te maken afspraken gewogen worden. Uw advocaat kent uw bedrijf, kent uw (uiteindelijke ) belang en weet in het proces de operationele, financiële en juridische onderwerpen voortdurend met elkaar in evenwicht te houden.

Kortom, uw advocaat anno 2017 moet uw bedrijf goed kennen, begrijpen wat u bezig houdt en samen met u zorgen dat er ondernomen kan worden. Daar ligt de uitdaging maar ook de kracht van een modern advocaat.


Wilt u meer weten over dit onderwerp en onze aanpak van zaken? Neem dan contact op met Sander Goldman (goldman@immix.nl / 030-6934555).

Lees ook