immix-advocaten-mediators-Zeist

immix levert maatwerk binnen een
groot aantal rechtsgebieden.

Onze diensten
activa-immix-advocaten-zeist

Laurien Martens

Specialisme:
Insolventierecht

Lees ook

Blog

Een bedrijf kopen van de curator

Een bedrijf kopen van de curator: hoe gaat dat?

Een onderneming wordt failliet verklaard. Jij hebt interesse om deze onderneming over te nemen, want jij ziet kansen. De onderneming is interessant, omdat in deze onderneming bijvoorbeeld activa zit die jij voor jouw eigen bedrijfsvoering kunt gebruiken, denk aan machines, voorraden, maar ook aan een klantenbestand, opdrachten, debiteuren, merknaam en/of personeel. Wat kan je in zo’n geval het beste doen?

Snel handelen

In een faillissementssituatie is het van belang dat je snel handelt. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Neem zo spoedig mogelijk contact op met de curator en maak kenbaar dat je interesse hebt in het kopen van de activa en welke activa. Jij bepaalt welke activa jij overneemt. Win zoveel mogelijk informatie in bij de curator over het bedrijf en stel een plan op.

Biedingsproces

Na deze (zeer) korte verkennende fase breng je liefst zo spoedig mogelijk een bod uit op de activa. Een curator kan een biedingsprocedure uitschrijven. Bij meerdere gegadigden zal de curator in beginsel aan de hoogste bieder de activa toewijzen. Wel dient de curator rekening te houden met derden, waaronder het personeel. Zo is het toch mogelijk dat de curator aan een partij gunt die een lager bod heeft uitgebracht, maar bijvoorbeeld een groot deel van het personeel wenst over te nemen. Overigens is gunning altijd onder voorbehoud van toestemming van de rechter-commissaris.

Activaovereenkomst

Indien er overeenstemming is bereikt met de curator over het kopen van het bedrijf, dan worden de afspraken vastgelegd in een activaovereenkomst. In deze overeenkomst kan de koper geen garanties bedingen. Sterker nog, in deze overeenkomst zal worden opgenomen dat de risico’s bij de koper ligt. De curator geeft geen enkele garantie en zal zijn/haar aansprakelijkheid uitsluiten. De koper heeft geen recht op terugbetaling van de koopsom wanneer het niet aan haar/zijn verwachtingen voldoet. Je koopt wat je ziet (voetstootse verkoop en levering). Houd hiermee rekening bij het opstellen van jouw plan en voor de hoogte van het bod. Zorg ook dat de financiering rond is, je moet in de meeste gevallen meteen afrekenen bij de curator. Maar houd ook rekening met de kosten van het gebruik van de gekochte activa (werkkapitaal): deze kosten moeten doorgaans eerder worden afgerekend dan dat de opbrengsten ervan binnenkomen.

Win advies in

Het kopen van een bedrijf van de curator gaat niet zonder risico’s en komt minder vaak voor dan een normale overname van een onderneming. En nogmaals, de koper dient snel te handelen. Laat je in dit proces dan ook bijstaan door een professional die ervaring heeft met het opstellen van een plan, het biedingsproces en het onderhandelen met een curator om te voorkomen dat jij de boot mist.

Nieuwsgierig geworden? Kom langs bij ons gratis inloopspreekuur
Data en tijden

Contact
immix advocaten | mediators

Adres Schellingerhuis, Broederplein 29
3703 CC Zeist
Telefoon 030 693 45 55
Fax 030 693 95 77
E-mail team@immix.nl
2017-10-09T15:36:27+02:00