immix-advocaten-mediators-Zeist

immix levert maatwerk binnen een
groot aantal rechtsgebieden.

Onze diensten

Laurien Martens

Specialisme:
Insolventierecht

Lees ook

Blog

Essent mocht energiecontracten afsluiten in de winkels van MediaMarkt of Gamma zonder een bedenktermijn te geven

Na een bezoekje aan de MediaMarkt of Gamma kom je thuis met een stofzuiger of boormachine en een nieuw energiecontract. Steeds vaker kom je energieleveranciers tegen in winkels die proberen om de klant een nieuw – en uiteraard een beter en goedkoper – energiecontract aan te bieden. Als extraatje krijg je vaak nog een cadeaubon van de winkel aangeboden om deze vervolgens in de winkel uit te geven.

Consumentenbond

Eenmaal thuisgekomen leek het wellicht toch een minder goed idee om over te stappen van energieleverancier. Dan is het de vraag of je nog van dat contract af kan komen. Veel van dit soort vragen werden aan de Consumentenbond gesteld. Ook werd er veel geklaagd door consumenten over de wijze van verkoop en het ontbreken van een bedenktermijn. Reden voor de Consumentenbond om een kort geding procedure te starten tegen Essent die op deze manier zo’n 130.000 contracten heeft afgesloten.

Sinds december 2015 – na overleg met de Autoriteit Consument en Markt – geeft Essent een bedenktermijn van 14 dagen aan haar klanten die in de winkels van de MediaMarkt en de Gamma nieuwe contracten hebben afgesloten. Voor de contracten die zijn overeengekomen voor 1 december 2015 geldt dit niet. De Consumentenbond wilde met het kort geding bereiken dat consumenten die voor 1 december 2015 bij de MediaMarkt of Gamma een contract hebben afgesloten, alsnog daar vanaf zouden kunnen zien. Voor deze groep gold namelijk geen bedenktermijn. Volgens de Consumentenbond is deze manier van verkopen in strijd met de regels voor consumentenbescherming. Ook deze consumenten hadden een bedenktermijn moeten krijgen. De reeds betaalde termijnen zouden door Essent moeten worden terugbetaald aan de consumenten.

Verweer Essent

Essent verweerde zich tegen deze vordering van de Consumentenbond. Volgens Essent hoefde zij de klanten geen bedenktermijn te geven, omdat zij de contracten verkochten vanuit hun eigen verkoopruimte.

Oordeel rechtbank

De rechtbank Oost-Brabant was het eens met Essent. De stands die Essent in de MediaMarkt en de Gamma gebruikt, moeten volgens de rechtbank worden beschouwd als een verkoopruimte van Essent. Omdat Essent vanuit hun eigen verkoopruimte de contracten heeft verkocht, geldt de wettelijke verplichting om een bedenktermijn te geven niet. Essent mocht dus bindende contracten afsluiten in de MediaMarkt en Gamma. Essent hoeft niets terug te betalen aan de consumenten.

Nieuwsgierig geworden? Kom langs bij ons gratis inloopspreekuur
Data en tijden

Contact
immix advocaten | mediators

Adres Schellingerhuis, Broederplein 29
3703 CC Zeist
Telefoon 030 693 45 55
Fax 030 693 95 77
E-mail team@immix.nl
2017-09-26T11:34:39+00:00