immix-advocaten-mediators-Zeist

immix levert maatwerk binnen een
groot aantal rechtsgebieden.

Onze diensten

Norbert Telders

Specialisme:
Vastgoedrecht

Lees ook

Blog

Goed nieuws voor kopers; makelaar opgelet

Eindelijk dat prachtige huis gekocht, blijkt na een tijdje dat de woonkamer nét wat kleiner is dan in de verkoopbrochure stond. Komt vaker voor dan je denkt. Wat nu?

Elke makelaar die is aangesloten bij de NRVT, NVM, VBO of Vastgoedpro, is verplicht bij de verkoop van een woning de meetinstructie te gebruiken. Deze instructie bepaalt hoe de netto gebruiksoppervlakte van een woning wordt opgemeten. Lange tijd was onduidelijk wat de gevolgen voor de verkoper en de makelaar zijn, wanneer in de verkoopinformatie afmetingen staan die niet aan de hand van de meetinstructie opgemeten zijn. De Hoge Raad geeft hierover duidelijkheid.

Een koper mag ervan uitgaan dat de meetinstructie is gebruikt. Alle afmetingen van de woning in de verkoopbrochure moeten dus gemeten zijn volgens de meetinstructie. Blijkt achteraf dat niet gemeten is volgens de meetinstructie, dan zijn de verkoper én zijn makelaar aansprakelijk voor de schade.

Bijzonder is hoe lang je daarvoor aansprakelijk bent. Dat verschilt voor de particuliere verkoper en de makelaar. De verjaring start vanaf het moment dat de onjuiste woonoppervlakte kon worden ontdekt; dat is meestal de dag dat de koper eigenaar van de woning wordt. De verjaringstermijn is voor de verkoper twee jaar; voor de verkopend makelaar maar liefst vijf jaar.

De verkoper en zijn makelaar zijn niet aansprakelijk wanneer zij de aspirant-koper op de hoogte stelden dat niet volgens de meetinstructie is gemeten. Let op: de gebruikelijke waarschuwing in een verkoopbrochure ‘dat daaraan geen rechten ontleend mogen worden’, is onvoldoende om deze aansprakelijkheid te voorkomen.

Contact
immix advocaten | mediators

Adres Schellingerhuis, Broederplein 29
3703 CC Zeist
Telefoon 030 693 45 55
Fax 030 693 95 77
E-mail team@immix.nl
2018-08-28T16:51:08+02:00