immix-advocaten-mediators-Zeist

immix levert maatwerk binnen een
groot aantal rechtsgebieden.

Onze diensten
immix-advocaten-zeist-stormschade

Laurien Martens

Specialisme:
Insolventierecht

Lees ook

Blog

Stormschade aan een huurwoning: wie is verantwoordelijk?

Stormschade

Regelmatig raast er een storm door ons land, zoals vandaag de Westerstorm die op dit moment al miljoenen schade in ons land heeft aangericht. Afhankelijk van de zwaarte van de storm geeft het KNMI code rood, oranje of geel. Als er schade door een storm – of bijvoorbeeld door een fikse hagelbui of ander natuurgeweld – ontstaat aan een huurwoning, dan rijst de vraag, wie is verantwoordelijk voor het herstel van de schade? In deze blog bespreek ik wie verantwoordelijk is voor het herstellen van (welke) schade.

 Verplichtingen huurder

Als er door een storm schade aan een huurwoning ontstaat en deze schade is zo gering dat de huurder dit zelf kan oplossen, dan is het de verantwoordelijkheid van de huurder om deze schade te verhelpen. Voorbeelden zijn losliggende takken voor zover die bereikbaar zijn voor de huurder of een omgewaaide schutting die makkelijk recht te zetten is.

 Verplichtingen verhuurder

Is de schade echter niet makkelijk en zonder de benodigde deskundigheid op te lossen, dan dient de verhuurder in actie te komen. Dit is het geval bij weggewaaide dakpannen waar de huurder niet zomaar bij kan, een omgewaaide schutting die professioneel teruggeplaatst dient te worden, een opengewaaid raam dat niet meer dicht kan of een weggewaaid dak.

Meldingsplicht huurder

Als huurder dien je melding te maken van de schade bij je verhuurder. Doe je dit niet en de schade wordt alleen maar erger, dan kun je daarvoor verantwoordelijk worden gehouden en hoeft de verhuurder in sommige gevallen de schade niet meer te herstellen. Een voorbeeld is dat door de storm schade is ontstaan aan het dak waardoor er een lekkage is ontstaan. Als je dit niet tijdig meldt bij de verhuurder dan wordt de waterschade alleen maar erger en kun je hiervoor verantwoordelijk gehouden worden. Vergeet dus niet zo spoedig mogelijk melding te maken bij de verhuurder van een gebrek aan de woning.

Kosten

Schade aan een huurwoning door een storm kan al snel in de papieren lopen. Raadzaam is om na te gaan bij de verzekeraar of de schade (deels) door de verzekering wordt vergoed.

Advies

Ben jij verhuurder of huurder en heb je te maken met schade aan een huurwoning waarover een geschil is ontstaan? Win dan advies in bij onze advocaten gespecialiseerd in huurrecht. Zij staan zowel verhuurders als huurders bij.

Nieuwsgierig geworden? Kom langs bij ons gratis inloopspreekuur
Data en tijden

Contact
immix advocaten | mediators

Adres Schellingerhuis, Broederplein 29
3703 CC Zeist
Telefoon 030 693 45 55
Fax 030 693 95 77
E-mail team@immix.nl
2018-01-18T15:36:07+02:00