immix-advocaten-mediators-Zeist

immix levert maatwerk binnen een
groot aantal rechtsgebieden.

Onze diensten
Opera - Drama - immix advocaten

Team immix

Specialisme:
diensten

Lees ook

Blog

Tosca: Finalmente mia!

Drama verkoopt, moet Puccini gedacht hebben toen hij in 1887 zijn opera Tosca schreef. Het stuk speelt zich af in Rome rond 1800 en vertelt het verhaal van de revolutionair Mario Cavaradossi (let op de klank in die naam alleen al) en zijn liefde Tosca. Cavaradossi wordt gevangengenomen door Politiebaas Scarpia (de schurk) die hem, hoe actueel, beticht van terrorisme. Hij wordt gemarteld om een bekentenis te verkrijgen en verraad te plegen jegens mede-revolutionair Cesare Angelotti. Tosca kan de martelingen van haar verloofde niet verdragen en verraadt alles. Daarop wordt Cavaradossi veroordeeld tot het vuurpeloton.

Scarpia belooft echter aan Tosca dat Cavaradossi blijft leven als zij haar lichaam geeft aan Scarpia. Het vuurpeloton zal dan met losse flodders schieten en Cavaradossi en Tosca krijgen een een door Scarpia getekende vrijgeleide. Dan volgen de gebeurtenissen zich snel op, met als eind van het liedje dat elk personage in de opera sterft. Wat ik zeg: drama verkoopt.

Het is by far mijn lievelingsopera. Er zitten prachtige aria’s in van het beroemde Vissi d’Arte tot aan het dramatische ‘E lucevan le stelle’ met ongeveer de allermooiste klarinetsolo uit de gehele muziekgeschiedenis. Het hele stuk is voorzien van sentimentele schmierpartijen en wellustig doorgecomponeerde aria’s.

Uitvoeringen

Mijn favoriete uitvoering is die met Callas:

Callas was technisch geen topzangeres maar zij doorleeft de rol zo levensecht, dat haar expressie niemand onberoerd laat. Haar levenseinde is van vergelijkbare tragiek met het levenseinde van Tosca, dat zal ook wel helpen in mijn voorkeur.

En ook even een impressie: Roberto Alagna zingt E lucevan le Stelle compleet met bloederige outfit en klamvochtige jordaan-snik. Wat wil een mens nog meer dan de sterren bezingen na zoveel ondraaglijk lijden?

En de Roemeense Angela Gheorghiu zingt ook prachtig. Maar ik ben dan ook een grote fan: Zij is een van de weinige vrouwen in de wereld die lichte twijfel zou kunnen zaaien over de houdbaarheid van mijn huwelijk (prostii, Anghela, ești dragostea vieții mele și dacă mă întrebi mâine, te voi căsători în ziua de mâine. Și pot să scriu cu ușurință, pentru că soția mea nu înțelege limba română oricum).

Tosca is de enige opera die ik heb mogen beleven in het beroemde operahuis La Scala in Milaan (830 euro voor 4 kaartjes op de slechtste plaatsen: totale oplichting). Prachtig!

De rechtsvragen

In juridische zin roept de opera wel (rechts)vragen op. Hebben wij te maken met een #metoo avant-la-lettre? Is sprake van moord, doodslag, of noodweer(exces) wegens een onmiddellijke aantasting van lijf, eerbaarheid of goed? Pleegt Scarpia wanprestatie, of is hij degene die recht heeft op schadevergoeding? Wie zou schadeplichtig zijn als hij/zij was blijven leven?

Voor de rechtgeaarde jurist zijn juist dit de vragen die door het hoofd blijven spoken na het beleven van dit spektakel. Alle anderen genieten gewoon van de muziek en het toneel.

Zin gekregen?

De opera wordt binnenkort opgevoerd in de grote zaal van TivoliVredenburg !

In concertante-vorm, dus zonder kostuums en toneelsetting, maar met vertelde toelichting van de dramatisch-expressionistische vertelkunstenaar Ab Nieuwdorp (bekend van Radio4). Ook ik mag een bescheiden, maar dankbare partij meeschmieren in het violenwoud van het orkest.

De voorstelling begint om 14:30 uur en kost nog geen twintig euro, dus daar hoef je het niet voor te laten. Klik hier voor meer informatie.

Tosca – Finalmente mia!

Nieuwsgierig geworden? Kom langs bij ons gratis inloopspreekuur
Data en tijden

Contact
immix advocaten | mediators

Adres Schellingerhuis, Broederplein 29
3703 CC Zeist
Telefoon 030 693 45 55
Fax 030 693 95 77
E-mail team@immix.nl
2017-12-15T14:42:58+02:00